Kohopaino

Kohopaino, mielenkiintoinen ja haastava harrastus

Minulla on käytössäni vanha käsikäyttöinen painokone eli nykäisin. Painoala tässä koneessa on vain noin postikorttikokoa, joten kovin suurikokoisia töitä sillä ei pysty tekemään. Onnistuin hankkimaan myös foliointikoneen, jossa painoala on puolestaan käyntikorttikokoa.

Kirjakkeita minulla alkaa olla jo toistaiseksi tarpeeksi, mutta edullisia suurempia eriä voi tarjota. Myös painolaatat ja muut vanhat kohopainovälineet kiinnostavat. Ostoslistalla on regaali, eli kirjapainossa käytetty hyllykkö, jossa kirjakekasteja säilytettiin.

Seuraavaksi täytyy miettiä jonkinlaisen työtilan hankkimista, sillä asunto alkaa käydä vähän turhan ahtaaksi, vaikka painokoneeni pieniä ovatkin.

Työväenmuseo Werstaan yhteydessä olevassa museokirjapainossa olen käynyt hankkimassa lisäoppia ja muutamissa projekteissa olen ollut siellä mukana.

Kohopaino on itselleni lähinnä mielenkiintoinen ja haastava harrastus, sillä ainakaan omalla painokoneellani ei nykymaailmassa rahoiksi voi lyödä. Toisaalta edellinen omistaja väitti, että koneella on yksi omakotitalo jo maksettu. Myös foliointikone oli oikeassa ammattikäytössä vielä 1990-luvulla.

Ota yhteyttä, jos sinulla on tarvetta kohopainotuotteille tai folioinnille: ville@palkinen.fi.

Foliointikone ja kirjakkeita, kohopaino, painokone

Foliointikone. Esimerkiksi käyntikortteihin ja kutsuihin tällä saa tehtyä hienoja tehosteita. Koneen mukana tuli mittava valikoima valmiita käyntikorttipohjia. Osa niistä on niin irvokkaita, ettei niitä voi tässä esitellä.

Sorbus, kohopaino, museokirjapaino

Kuvan kortti on painettu Werstaan museokirjapainossa Heidelbergin painokoneella eli ns. siipiheikulla. Jälkikäsittelyssä kulmista on leikattu palaset ja narua varten on tehty vahvikerenkaallinen reikä nallarilla.

Kohopaino, painokone, nykäisin

Pieni painokone eli nykäisin. Jos jollakulla on tämän iästä tarkempaa tietoa, saa kertoa.

Comments are closed.